Søg

Forside > aktiviteter > Hvordan skal astronauten sove i nat?

Hvordan skal astronauten sove i nat?

I dette forløb skal eleverne designe et sovemodul til fremtidens rumstation, som skal være med til at sikre, at astronauten får den bedst mulige nattesøvn.

Hvordan sikrer man, at astronauterne får den optimale søvn, så de er friske til næste dag? Den nuværende rumstation, ISS, er i kredsløb omkring Jorden i ca. 400 km højde, og den bevæger sig rundt om Jorden på 1,5 time. Det vil sige, at der uden for rumstationen er 45 minutter dag og 45 minutter nat. Når astronauterne på ISS skal sove, bliver lyset dæmpet, og de har hver sit lille bitte kammer med et stofforhæng, hvor de sover. Der er altid lys og larm på rumstationen – også om natten.

I dette forløb skal eleverne designe et sovemodul til fremtidens rumstation, og de skal fokusere på, hvordan man sikrer, at astronauten får den bedst mulige nattesøvn. Eleverne kommer til at arbejde med:

  • Hvordan sover man bedst?
  • Hvordan påvirker lys menneskers søvn?
  • Micro:bit-programmering med flere forskellige sensorer og lysdioder m.m. 

Til slut skal eleverne samle deres viden og bygge en model af deres bud på et soverum i fremtidens rumstation. Forløbet kan evt. kobles med håndværk/design, som helt sikkert kan hjælpe med at designe løsninger til deres soverum.

Formålet med aktiviteten er at arbejde med, hvordan man sover bedst. Eleverne tager udgangspunkt i egne erfaringer og overfører det til et vægtløst miljø på en rumstation. Vi bruger engineering-metoden til at forstå, hvordan ingeniører, astronauter og forskere arbejder, når de udvikler nye løsninger.

Undervisningsaktivitet
Fremtiden rumstation logo - Esero

Kategorier

Tema: Fremtidens rumstation
Niveau: EUD, Udskoling
Fag: Biologi, Fysik/Kemi, Håndværk og design, Teknologi
Varighed: 8-10 lektioner

Andre aktiviteter:

Skip to content