Forside > aktiviteter > Konstruktion af et drivhusmodul til rumstationen

Konstruktion af et drivhusmodul til rumstationen

Lunar, Martian Greenhouses Designed to Mimic Those on Earth
I dette forløb konstruerer eleverne et drivhus til fremtidens rumstation.

Der findes ikke et drivhus på den nuværende rumstation. Det er ikke nødvendigt, fordi ISS er i et lavt jordkredsløb, og det er derfor muligt at sende både friske grøntsager og frysetørret mad, ilt og vand op til besætningen.

På Fremtidens Rumstation, som fx er i kredsløb om Månen, vil der i højere grad være behov for, at rumstationen er selvforsynende med friske grøntsager, så det kan supplere den frysetørrede mad. Der er desuden ekstra behov for at kunne genbruge alt – både vand og luft, men også biologisk affald fra drivhuset og selvfølgelig astronauternes afføring. 

Hvis man kan konstruere en rumstation, hvor alle grundstoffer indgår i et lukket kredsløb, således at der blot skal tilføres energi for at forsyne astronauterne med ilt, vand og mad, så vil man kunne være væk fra Jorden i lange perioder. En sådan rumstation vil samtidig være et eksempel på, hvor bæredygtigt det er muligt at leve, og de udviklede teknologier vil kunne udnyttes til at gøre livet på Jorden mere bæredygtigt.

I dette forløb konstruerer eleverne et drivhus til fremtidens rumstation. Modulet er vigtigt, fordi det både er astronauternes eneste bæredygtige kilde til næring og friske grøntsager, og det supplerer rumstationens luft- og vandrensningssystemer. Formålet med aktiviteten er at finde ud af, hvordan man bæredygtigt kan dyrke grøntsager i rummet, der kan give næring nok til astronauterne i længere perioder uden friske forsyninger fra Jorden. Vi bruger engineering-metoden til at forstå, hvordan ingeniører, astronauter og forskere arbejder, når de udvikler nye løsninger.

Undervisningsaktivitet
Fremtiden rumstation logo - Esero

Kategorier

Tema: Fremtidens rumstation
Niveau: Gymnasiale uddannelser
Fag: Innovation, Teknologi
Varighed: 8-10 lektioner
Kernestof: Innovation: Kreativitet og idégenerering | Teknologi A: Formidling | Teknologi A: Problemidentifikation | Teknologi A: Produktprincip | Teknologi A: Produktudformning | Teknologi A: Teknologi og naturvidenskab

Andre aktiviteter:

Skip to content