Gå til hovedindhold

Væk interessen for fremtidens rumfart

Deltag i den danske CanSat-konkurrence 2019

Deltagelse i CanSat-konkurrencen styrker elevernes kreativitet, samarbejde og faglighed - og vinderholdet får betalt kost og logi til den europæiske konkurrence et sted i Europa.
 

Har du elever, der brænder for science, programmering og teamsamarbejde? Og vil du være med til at give dit gymnasium og dine elever en uforglemmelig oplevelse med udvikling af løsninger til fremtidens rumfart?

Så tilmeld et hold til CanSat 2019, og vind en rejse til den europæiske hovedkonkurrence i Bologna, Italien. CanSat er en konkurrence, der stiller krav til kreativitet og teamsamarbejde og samtidig giver muligheder for at styrke elevernes fagfaglige viden om teknologi og programmering.

Vinderholdet får betalt kost og logi

Den nationale konkurrence foregår på Kompedal Lejrskole ved Silkeborg fra 6.-8. maj 2019, og der er plads til 10 deltagende hold fra hele landet. Hvert hold må bestå af 4-6 elever og en lærer. Vinderholdet i den danske finale får en plads i den europæiske konkurrence i Medicina tæt på Bologna med hele opholdet betalt for elever og lærer. Konkurrencen afholdes 24.-28. juni 2019. Kost og logi betales af ESA.

Ved finalen i Medicina ved Bologna møder vinderne engagerede elever fra andre europæiske ESA-medlemslande, de træner sprog og samarbejde, udveksler erfaringer og får mulighed for at udleve deres kreative potentiale. 

Læs om finaleafholdelsen i Medicina ved Bologna i Italien på ESA's hjemmeside.

Læs om sidste års finale på Azorerne på ESA Educations hjemmeside.

Med sig hjem får de solide arbejdserfaringer med problemløsning, kreativitet, programmering og teamsamarbejde.

CanSat - ESERO - Naturvidenskabernes Hus

Fysik med dåsesatellitter

Arbejdet med CanSat indeholder de fleste elementer af fysik B (dog ikke radioaktivitet og kvantefysik), både i forhold til læreplan, undervisningsform, inddragelse af it-udstyr, databehandling og -opsamling.

CanSat-konkurrencen arrangeres af AAU Space Center, Astra og Naturvidenskabernes Hus, som er national koordinator for ESERO Denmark.

Den danske mission kommer til at indebære måling af lufttemperatur og lufttryk (primære mission), og den sekundære mission vælger holdet selv. Læs mere i CanSat Guidelines. Det kunne fx. være tryk, acceleration og temperatur.

Praktisk om en nationale CanSat-konkurrence

  • Målgruppe: Gymnasieelever
  • Tid: 6.-8. maj 2019
  • Sted: Kompedal Lejren, Kompedalvej 13, 7442 Engesvang (nær Silkeborg).
  • Pris for deltagelse: Gratis, der skal dog selv betales for materialer til CanSats og transport til konkurrencested. Fuld forplejning dækkes af ESERO Denmark.
  • Tilmeldingsfrist: 22. februar 2019 via online formular på denne side.

Konkurrencen forløber over tre dage (6.-8. maj), og opsendelsen sker på et område nær Kompedal Lejren . Eleverne ankommer til Kompedal Lejren om eftermiddagen (efter kl. 16) den 30. april. En forudsætning er rimeligt vejr. Hvis vejret ikke tillader opsendelse, iværksættes en fornuftig plan B. "Opsendelsen" sker ved nedkast fra drone.

Læs mere om CanSat konkurrenen 2019 på www.cansat.eu og find de konkrete guidelines her.

Tidsplan for 2019 konkurrencen

Nedenfor ses de endelige datoer for forløbet i foråret.

Efter og vinter 2018-19 Elev-teams arbejder med design af deres CanSat. Det forventes at software og hardware er testet og fungerer, når alle teams mødes til den nationale konkurrence 30. april-2. maj.
22. februar 2019

Tilmelding til national konkurrence (nederst på denne side)

15. marts 2019

Detaljeret tilmelding ”Proposal form” sendes til sor@nvhus.dk

31. marts 2019

Critical Design Report sendes til sor@nvhus.dk

23. april 2019

Final Design Review, FDR, sendes til sor@nvhus.dk.

6.-8. maj 2019

Den danske konkurrence i Kompedal Lejren i Midtjylland. Vinderen går videre til den europæiske konkurrence.

medio juni 2019 Pre-Launch Report indsendes til cansat@esa.int.
24.-28. juni 2019

Europæiske konkurrence i Medicina ved Bologna i Italien læs mere på ESA's hjemmeside.

medio juli 2019 CanSat Final Report sendes til cansat@esa.int.. Udløser CanSat-certifikat.

CanSat-guidelines finder du i menuen til højre. 

Er du interesseret i at vide mere og få tilsendt information, når vi har nyt om konkurrencen og opvarmningen frem imod denne, så kontakt ESERO Denmark manager, Simon Olling Rebsdorf, på sor@nvhus.dk.