Gå til hovedindhold

CanSat 2020 **AFLYST**

* Som direkte følge af COVID-19 epidemien har vi været nødsaget til at aflyse den nationale konkurrence i 2020. *
 

 

Deltag i den danske CanSat-konkurrence 2020

Deltagelse i CanSat-konkurrencen styrker elevernes kreativitet, samarbejde og faglighed - og vinderholdet får betalt kost og logi til den europæiske konkurrence et sted i Europa.
 

Har du elever, der brænder for science, programmering og teamsamarbejde? Og vil du være med til at give dit gymnasium og dine elever en uforglemmelig oplevelse med udvikling af løsninger til fremtidens rumfart?

Så tilmeld et hold til CanSat 2020, og vind en rejse til den europæiske hovedkonkurrence. CanSat er en konkurrence, der stiller krav til kreativitet og teamsamarbejde og samtidig giver muligheder for at styrke elevernes fagfaglige viden om teknologi og programmering.

Vinderholdet får betalt kost og logi

Den nationale konkurrence foregår efter polanen på Kompedal Lejrskole ved Silkeborg i slutningen af april 2020, og der er plads til 10 deltagende hold fra hele landet. Hvert hold må bestå af 4-6 elever og en lærer. Vinderholdet i den danske finale får en plads i den europæiske konkurrence et sted i Europa, med kost og logi betalt af ESA. Rejsen er dog for egen regning.

Ved en europæiske finale møder vinderne engagerede elever fra andre europæiske ESA-medlemslande, de træner sprog og samarbejde, udveksler erfaringer og får mulighed for at udleve deres kreative potentiale. 

Læs om finaleafholdelsen i Medicina ved Bologna i Italien på ESA's hjemmeside.

Læs om forrige års finale på Azorerne på ESA Educations hjemmeside.

Med sig hjem får de solide arbejdserfaringer med problemløsning, kreativitet, programmering og teamsamarbejde.

CanSat - ESERO - Naturvidenskabernes Hus

Fysik med dåsesatellitter

Arbejdet med CanSat indeholder de fleste elementer af fysik B (dog ikke radioaktivitet og kvantefysik), både i forhold til læreplan, undervisningsform, inddragelse af it-udstyr, databehandling og -opsamling.

CanSat-konkurrencen arrangeres af AAU Space Center, Astra og Naturvidenskabernes Hus, som er national koordinator for ESERO Denmark.

Den danske mission kommer til at indebære måling af lufttemperatur og lufttryk (primære mission), og den sekundære mission vælger holdet selv. Læs mere i CanSat Guidelines. Det kunne fx. være tryk, acceleration og temperatur.

Praktisk om en nationale CanSat-konkurrence

  • Målgruppe: Gymnasieelever
  • Tid: slutningen af april 2020
  • Sted (indtil videre): Kompedal Lejren, Kompedalvej 13, 7442 Engesvang (nær Silkeborg).
  • Pris for deltagelse: Gratis, der skal dog selv betales for materialer til CanSats og transport til konkurrencested. Fuld forplejning dækkes af ESERO Denmark.
  • Tilmeldingsfrist: medio februar 2020 via online formular på denne side.

Konkurrencen forløber over tre dage, og opsendelsen sker på et område nær Kompedal Lejren . Eleverne ankommer til Kompedal Lejren om eftermiddagen. En forudsætning er rimeligt vejr. Hvis vejret ikke tillader opsendelse, iværksættes en fornuftig plan B. "Opsendelsen" sker ved nedkast fra drone.

Læs mere om CanSat konkurrenen 2019 på www.cansat.eu og find de konkrete guidelines her. Nye guidelines for konkurrencen i 2020 udsendes fra ESA, som regel i slutningen af året.

Tidsplan for 2020 konkurrencen

Nedenfor ses de endelige datoer for forløbet i foråret.

Efter og vinter 2019-20 Elev-teams arbejder med design af deres CanSat. Det forventes at software og hardware er testet og fungerer, når alle teams mødes til den nationale konkurrence i alutningen af april
21. februar 2020

Tilmelding til national konkurrence (nederst på denne side)

13. marts 2020

Detaljeret tilmelding ”Proposal form” sendes til sor@nvhus.dk

27. marts 2020

Critical Design Report sendes til sor@nvhus.dk

17. april 2020

Final Design Review, FDR, sendes til sor@nvhus.dk.

Se her de to vinderrapporter fra CanSat-2019 - til inspiration 

27.-29. april 2020

Den danske konkurrence i Kompedal Lejren i Midtjylland. Vinderen går videre til den europæiske konkurrence.

medio juni 2020 Pre-Launch Report indsendes til cansat@esa.int.
Ultimo juni 2020

Europæiske konkurrence. Lokalitet fastlægges ultimo 2019 fra ESA. Følg med i denne tidsplan. Sidste år var det i Medicina ved Bologna i Italien læs mere på ESA's hjemmeside.

medio juli 2020 CanSat Final Report sendes til cansat@esa.int.. Udløser CanSat-certifikat.

CanSat-guidelines finder du i menuen til højre. 

Er du interesseret i at vide mere og få tilsendt information, når vi har nyt om konkurrencen og opvarmningen frem imod denne, så kontakt ESERO Denmark manager, Simon Olling Rebsdorf, på sor@nvhus.dk.