Gå til hovedindhold

Andreas Mogensens mission til ISS

Andreas Mogensen fortæller om sin oplevelse med missionen til ISS. Videoen fra Science Guides er udover Andreas fortællinger klippet sammen af videoer fra ESAs videoarkiv og støttet af Esero Nordic.

Andreas Mogensens mission skulle både løse et transportproblem på rumstationen og give den danske astronaut mulighed for at gennemføre dele af videnskabelige projekter.

En vigtig del af Andreas Mogensens opgave i rummet blev at afprøve forskellige former for ny teknologi - og det var et tætpakket program med mere en 20 forsøg, der blev gennnemført under opholdet på ISS. 

I videoen herover kan du se Andreas præsenterer Columbus-modulet - den del af ISS, hvor han gennemførte mange af forsøgene.

I alt er der lavet mere end 70 videoer om 'iris missionen', som du kan se i ESA's playliste med Andreas Mogensen.

Opgaver på en rumstation

Missioner til den internationale rumstation har nogle helt specielle formål, for eksempel at studere hvordan menneskekroppen reagerer på at være i vægtløs tilstand.

Astronauterne udfører også videnskabelige eksperimenter, der kræver vægtløshed, adgang til rummets tomrum eller måske skal udnytte den kosmiske stråling. De nøjagtige detaljer planlægges omhyggeligt til hver mission.

Der er mange firmaer og universiteter, også fra Danmark, der betaler for at få deres eksperimenter sendt op til rumstationen og derefter udført i praksis af en astronaut.

Andre eksperimenter udføres af ESA eller NASA selv for at undersøge og forbedre dagligdagen for en astronaut. Andreas kommer til at arbejde med omkring 20 eksperimenter.