Forside > missioner > Astro Pi

Astro Pi

Eleverne skal designe et eksperiment i rummet ved at sende programmer til to mikrocomputere på Den Internationale Rumstation, ISS. Der er ligeledes en ny aktivitet, Astro Bit, på vej til grundskolen i 2024.

Om Astro Pi

I Astro Pi skal eleverne designe deres eget eksperiment, som udføres i rummet 400 km over Jordens overflade. Om bord på Den Internationale Rumstation, ISS, er der to mikrocomputere af typen Raspberry Pi med tilhørende sensorer. Fordi computerne befinder sig i rummet, er de omdøbt til Astro Pi. Eleverne skal udvikle programmer til disse computere og på den måde få udført forsøg på ISS. Sensorerne kan måle temperatur, tryk, luftfugtighed, acceleration og magnetfelt. Der er desuden to kameraer, som kan styres. Det ene kamera peger mod Jorden, og det andet ser ind i rumstationen.

Du kan købe en Astro Pi eller låne den via kontakter i European Space Education Ressource Office (ESERO) eller IT- eller Fysiklærerforeningen. Eleverne kan også lære at programmere uden selve Astro Pi computeren. To informatiklærere i gymnasiet har udviklet et undervisningsmateriale til programmeringsarbejdet med Astro Pi. Det kan hentes på følgende hjemmeside: informatiklærernes hjemmeside

To Astro Pi missioner

Der er to internationale missioner i Astro Pi, som man kan tilmelde sig: Mission Space Lab og Mission Zero.

Mission Space Lab henvender sig til elever på ungdomsuddannelser. Her skal deltagerne designe et eksperiment/en kode med en Astro Pi (Raspberry Pi) computer.

Deltagerne skal først formulere en idé til et eksperiment, som skal udføres på en Astro Pi ved brug af Astro Pi’s sensorer og/eller kamera. De skal sikre sig, at deres eksperimentidé opfylder de kriterier, som er sat op for missionen. Herefter skal deltagerne designe deres forsøg og målinger samt bestemme sig for, hvordan deres data kan indsamles og lagres.

Hvis deltagernes eksperimenter bliver godkendt og udvalgt til at komme med til ISS, indsamler de to mikrocomputere data og sender dem retur til eleverne, som kan arbejde videre og konkludere på deres hypoteser.

Eleverne kan modtage et diplom for deres deltagelse.

Mission Zero henvender sig til grundskolens mellemtrin. Her skal deltagerne designe et program, som viser en kort besked til astronauterne ombord på Den Internationale Rumstation, ISS. Denne besked skal være en personlig hilsen til en astronaut, og den skal indeholde billeder, som kan minde astronauten om “hjemme på Jorden”. Her kan Astro Pi’s  lysstyrke- og farvesensor indgå til at sætte den rette baggrundsfarve.

Eleverne kan modtage et diplom for deres deltagelse.

Hvis du ønsker at deltage med dine elever i en af missionerne, kan du finde detaljeret information og vejledning om hele forløbet her: https://astro-pi.org/

Missionens faglige fokus

I Astro Pi skal eleverne designe deres eget eksperiment, som udføres i rummet 400 km over Jordens overflade. Om bord på Den Internationale Rumstation, ISS, er der to mikrocomputere af typen Raspberry Pi med tilhørende sensorer. Og fordi computerne befinder sig i rummet, er de omdøbt til Astro Pi. Eleverne kan sende programmer til disse computere og på den måde få udført forsøg på ISS. Sensorerne kan måle temperatur, tryk, luftfugtighed, acceleration, magnetfelt. Der er desuden to kameraer, som kan styres. Det ene kamera peger mod Jorden, og det andet ser ind i rumstationen.

De to mikrocomputere indsamler nu data og sender dem retur til eleverne, som kan arbejde videre og konkludere på deres hypoteser.

Informatiklærerne har også udviklet et undervisningsmateriale, som du finder her: informatiklærernes hjemmeside

Man kan købe en Astro Pi eller låne den via kontakter i European Space Education Resource Office (ESERO) dvs IT- eller Fysiklærerforeningen. Man kan også lære at programmere uden selve computeren – via hjemmesider som du finder i undervisningsmaterialet.

Der er to Astro Pi missioner

Der findes to internationale missioner i Astro Pi, som man kan tilmelde sig: Mission Zero og Mission Space Lab. Begge missioner henvender sig til unge under 19 år, der deltager i teams af 2-6 elever.

Mission Space Lab henvender sig til ungdomsuddannelserne. Her skal deltagerne designe et eksperiment/en kode med en Astro Pi (Raspberry Pi) computer.

Deltagerne skal udvælge/formulere et forskningsspørgsmål, hvor de samtidig skal sikre sig, at dette spørgsmål rent faktisk kan undersøges via Astro Pi’s sensorer og/eller kamera. Herefter skal deltagerne designe deres forsøg og målinger samt bestemme sig for, hvordan deres data kan indsamles og lagres. 

Mission Zero henvender sig til grundskolens mellemtrin. Her skal deltagerne designe et program, som viser en kort besked til astronauterne ombord på Den Internationale Rumstation, ISS. Denne besked skal være en personlig hilsen til en astronaut, og den skal indeholde billeder, som kan minde astronauten om “hjemme på Jorden”. Her kan Astro Pi’s  lysstyrke- og farvesensor indgå til at sætte den rette baggrundsfarve. 

For mere information se https://astro-pi.org/   

Mission

Målgruppe

Mission Space Lab:
Ungdomsuddannelserne

Mission Zero:
Grundskolens mellemtrin

Hvilke fag?

Mission Space Lab:
Informatik i samarbejde med andre fag, f.eks. fysik, biologi og naturgeografi

Mission Zero:
Natur/Teknologi

Tilmelding

Tilmeldingen til de to internationale konkurrencer sker via ESA’s hjemmeside.

Mission Space Lab:
Tilmelding fra d. 6. november 2023 til d. 19. februar 2024:  https://astro-pi.org/mission-space-lab/

Mission Zero:
Tilmelding fra d. 18. september 2023 til d. 25. marts 2024: https://astro-pi.org/mission-zero/

 

Lærerkursus

Der afholdes et nyt lærerkursus i 2024. Nærmere information kommer her på siden.

 

 

Skip to content