Forside > tema >Solformørkelse

ESERO Tema

Solformørkelse

Kategorier

Den 10. juni kan man opleve en delvis solformørkelse i Danmark, og det er en god mulighed for at arbejde med Solen i undervisningen. I dette tema er der to undervisningsmaterialer som kan bruges i undervisningen i grundskolen i forbindelse med solformørkelser – og en grubletegning.

Praktisk om solformørkelsen

Solformørkelsen kan ses alle steder fra Danmark og ca. 21-25% af solskiven vil blive dækket af Månen.

Tiderne for solformørkelsen varierer lidt, alt efter hvor i landet man befinder sig, men overordnet kan man holde sig til nedenstående:

Vest

  • Starter 11:25
  • Topper 12:33
  • Slutter 13:44

Øst

  • Starter 11:37
  • Topper 12:44
  • Slutter 13:52

OBS:
Man må aldrig kigge direkte på Solen, hvis man vil observere solformørkelsen, skal det enten ske indirekte via an projektion, eller gennem certificerede solformørkelsesbriller. Svejseglas og solbriller udelukker ikke 100% af de skadelige UV stråler og kan derfor ødelægge øjnene.

 

Aktiviteter i dette Tema:

Lav din egen solformørkelses-kikkert

Netop projiceringer af Solen har været brugt til at studere Solen i flere hundrede år, og der findes mange optegnelser af solpletter, som er observeret gennem projiceringer. Solpletter er mørke områder på Solen, som skyldes en stor magnetisk aktivitet. Hvis du selv vil prøve kræfter med at lave en projektion af Solen, kan du lave en solformørkelses-kikkert, som er sikker at bruge.
Se Aktivitet

Solen, jorden og månens baner

I denne øvelse skal eleverne lave en model af Jordens bane omkring Solen samt Månens bane omkring Jorden. Aktiviteten kan bruges som udgangspunkt til at skabe en dialog om Solsystemets dynamik.
Se Aktivitet

Solformørkelse

Gør elevernes forestillinger og forståelse mere eksplicitte med grubletegningerne. Væk interesse, skab diskussioner og stimulér eleverne til naturvidenskabeligt ræsonnement.
Se Aktivitet

ESERO DK er støttet af

Kontakt

ESERO Manager
Mariam ‘Maddy’ Tizar Hansson