Gå til hovedindhold

Er vi alene? Jagten på planeter uden for vores solsystem (mellemtrin)

Er vi alene? Jagten på exoplaneter

Dette undervisningsmateriale er hovedsagelig for elever på mellemtrin. Materialet er udviklet af det engelske ESERO England og siden oversat i maj 2018 af ESERO Denmark.

Nedenfor kan du læse introduktionsteksten fra materialet, som kan hentes gratis via linket til højre. Bemærk at materialet bør udskrives på enkeltsidet papir, så der kan klippes emblemer mm. ud til brug i de ni lektioner, som materialet lægger op til.

Introduktion

Jorden er den eneste planet, vi kender til, som understøtter liv. Den er speciel, fordi den er dækket af vand, som eksisterer i flydende form, fordi planeten ligger i ”Guldlok-zonen”. Det vil sige, den kredser om vores stjerne, Solen, i lige den rigtige afstand. Den er hverken for varm eller for kold. Men kunne der opdages en anden ”Jord” et sted i det kæmpestore rum, der kredser om sin egen stjerne, med livsbetingelser? Moderne instrumenter hjælper forskere til at lære mere om disse fremmede verdener, og de atmosfærer, der omgiver dem.

De fleste teknikker til at lede efter andre sol- eller exoplaneter afslører ikke mange informationer, bortset fra en planets størrelse, masse og kredsløb, men astronomerne vil gerne finde ud af mere. Er planeten stenet, iset eller en gaskæmpe? Er den iskold eller brændvarm?

Ni praktiske aktiviteter til din undervisning i rummet

Det PDF icontværfaglige STEM-baserede undervisningsmateriale er baseret på menneskets søgen efter planeter og liv uden for vores solsystem. Materialet består af ni praktiske aktiviteter:

  • Mod det uendelige univers: Vi tegner kredsløbene for planeter i vores eget og i fjerne solsystemer
  • Tegn på liv: Eftersøgningen af liv på planeter uden for vores solsystem
  • Atmosfærisk: En planets unikke fingeraftryk
  • ”Ikke for varmt, ikke for koldt”: Guldlok-zonen
  • I transit: Opdagelse af exoplaneter ved at måle et lysfald
  • Må kraften være med dig: Hvordan man laver en elektromagnet
  • Kan I høre mig?: Kommunikation gennem rummet
  • Vi laver musik i stil med exoplaneter
  • Exoplanet rejsebureau: Udforskning af fremmede verdener

De kreative aktiviteter for skolebørn i syv til elleve års alderen opmuntrer til at arbejde videnskabeligt og have en undersøgende tilgang. 

Ved at træde ind i rollerne som galaktiske astronomer, astrobiologer og radioingeniører, lærer eleverne om en bred vifte af de mulige jobs som rumindustrien tilbyder...

Lektionerne kan bruges enkeltvis og i en hvilken som helst rækkefølge - og selvom materialet er skrevet ind i en engelsk skolesammenhæng, kan aktiviteterne fint indpasses i danske læseplaner for natur og teknologi. Hver lektion indeholder tydelige vejledninger og benytter desuden hverdagsgenstande til at engagere og inspirere elever.