Gå til hovedindhold

Månestøvler

Opfølgning

Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.

I kan undersøge udsagnene ved hjælp af tankeeksperimenter. Ved hjælp af forskellige hjemmesider, f.eks. NASAs hjemmeside, kan I kan undersøge mere om månestøvler. Ville astronauter svæve væk fra Månens overflade, hvis de ikke havde månestøvler på?

Ideer

En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?

En astronauts lufttætte rumdragt ligner i høj grad dragter, der bruges af dybhavsdykkere. Dybhavsdykkere har tunge støvler, så de ikke flyder op til overfladen. Det er derfor nærliggende at tro, at ved Månens lavere tyngdekraft vil astronauternes tunge støvler forhindre dem i at svæve væk fra Månens overflade. Men faktisk er støvlerne en del af en fuldstændig lufttæt dragt. Astronauterne har ikke behov for tunge støvler for at blive på Månen. Støvlerne skal være så lette som muligt, så rumskibet ikke skal bruge ekstra brændstof ved affyringen fra Jorden. Hvordan opfører tunge og lette genstande sig på Månen, hvis man taber dem?