Introduktion til aktiviteten
Rummad er altid på dåse, tørret, frosset, pakket i mærkelige vakuumposer. Hvorfor mon det? Hvorfor mon astronauterne ikke spiser almindelig mad når de er i rummet? I dette forsøg skal du opbevare mad på forskellig vis.
Vejledning til aktiviteten
VIGTIGT – Læs dette sikkerhedsafsnit før du går i gang med forsøget
Eleverne må ikke prøve at spise de fødevarer der er forsøgt emballeret som en del af forsøget. Konklusioner omkring fødevarens mikrobiologiske tilstand må udelukkende foretages ved visuel og/eller lugt inspektion, enten med det blotte øje eller i mikroskop/stereolup.
Materialer du skal bruge
De forarbejdede fødevarer der benyttes bør være så homogene i strukturen som muligt, eksempelvis industrifremstillede leverpostej, skinke, kødpølse og lign. Det samme gælder for brød og kage.
Forskellige madvarer
- Frugt (æbler, bananer)
- Ensartet kødpålæg (leverpostej eller lign.)
- Brød
- Købekage (roulade, citron halvmåne eller lign.)
Materialer til emballering
- Zip-lock plastikposer
- Madpapir
- Evt. en vakuumpakkemaskine med poser
- Aluminiumsfolie
Steder at opbevare fødevarer
- Køleskab
- Fryser
- Varmeskab/dyrkningsskab
Tip
Udgiften til forsøget er ca. 10 kr. pr. gruppe.
Materialer kan købes i dagligvarebutikker og vakuumpakker kan købes i online webhops som fx wupti.com.
Aktivitetsvejledning
- Afmål 3·3 ens mængder af hver fødevarer, fx 25 gram
- Formuler en begrundet hypotese om hvilken emballeringsmetode og opbevaring, der er den bedste for at holde de forskellige fødevarer friske længst muligt.
- Emballér hver fødevare forskelligt
- Opbevar de tre fødevarer på 3 forskellige måder (eks. på køl, ved stuetemperatur i mørke, ved stuetemperatur i lys…)
- Tilse fødevarerne med faste intervaller (eks. hver dag) og lav et skema, hvor observationerne skrives ind. Fødevarerne skal ikke pakkes ud.
- Efter en bestemt periode (eks. 2 uger) pakkes alle fødevarerne ud, og der noteres, hvilken emballage og opbevaringsmetode, der er den bedste.
Dataopsamling
- Betyder det noget, om der er luft omkring maden?
- Betyder det noget, om maden er indpakket lufttæt (dvs. at der ikke kan komme ny luft til)?
- Betyder det noget, om I har rene hænder eller har handsker på, når I pakker maden ind?
- Hvordan forandrer madens udseende sig fra dag til dag? – Hvorfor?
- Hvordan er madens lugt ved forsøgets afslutning? – Hvorfor?
- Er der forskel på de forskellige fødevarer?
- Overvej fordele og ulemper ved at anvende plastik emballage.
- Blev jeres hypotese bekræftet?
Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget
En vacuumpakkemaskine er en analog lav-teknologi
Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget
Prøv at opbevare maden ved forskellige temperaturer. Din variabel er temperaturen.
Prøv at pakke maden på forskellige måder før du opbevarer den. Din variabel er indpakningen.