Forside > aktiviteter > Vintersol
Grubletegninger fremmer naturfaglig forståelse. Grubletegningerne er suppleret af en kort tekst med idéer til yderligere aktiviteter, der kan hjælpe med til at afklare den aktuelle problemstilling. Desuden er der en videnskabelig forklaring på det fænomen, der præsenteres.
Grubletegninger kan bruges til at fremme og udvikle elevernes naturfaglige forståelse blandt andet ved at stille spørgsmål, som eleverne ikke havde tænkt eller reflekteret over. Grubletegninger kan bruges til at afdække elevernes usikkerheder og hverdagsforestillinger.
Grubletegninger er også velegnede til at identificere egne hverdagsforestillinger. Som en del af forberedelserne til undervisningen kan man bruge dem til at reflektere over sin egen forståelse. Find flere grubletegninger på astra.dk.
Hent Jorden og Universet-grubletegningerne her
Grubletegninger – Jorden og Universet
Har I diskuteret jeres overvejelser? Er I enige med et af udsagnene, eller tænker I noget helt andet? Her er nogle ideer til, hvordan I finder ud af mere.
For at undersøge udsagnene kan I lave et praktisk forsøg. Lav en model med en kugle og en stærk lyskilde, for at observere fænomenet. Prøv at forudsige, hvad der sker ved hvert udsagn. Simulationer på videoer og nettet kan hjælpe jer. I kan besøge et planetarium, hvis det er muligt.
Hvad sker der om vinteren i andre lande? I kan tage kontakt til andre skoler gennem ”Science across the World” på ASE’s hjemmeside.
En forsker ville måske spørge om I fandt beviser, der støtter eller underbygger jeres forklaringer? Og er der spørgsmål, der mangler at blive undersøgt?
Om vinteren skinner solen ikke lige så stærkt eller lige så længe som på en sommerdag. Solen har ikke ændret sig, men fordi jordens akse hælder, rammer solstrålerne jorden med en anden vinkel end om sommeren.
Om sommeren – på den nordlige halvkugle – hælder Jordens akse mod Solen. Dermed rammer solstrålerne jorden mere direkte og dette område bliver varmere. Det modsatte sker om vinteren. Hvad sker der med Solens stråler om vinteren på Nordpolen?
Brug grubletegninger til at skabe engagement og forundring