Søg

Forside > aktiviteter > Hvordan dyrker vi bedst planter til mad i rummet?

Hvordan dyrker vi bedst planter til mad i rummet?

NASA Testing Method to Grow Bigger Plants in Space
I denne aktivitet skal eleverne undersøge, hvordan man kan dyrke næringsrige grøntsager i rummet på en bæredygtig måde.

Der findes ikke et drivhus på den nuværende rumstation. Det er ikke nødvendigt, fordi Den Internationale Rumstation (ISS) er i et lavt jordkredsløb. Der bliver jævnligt sendt friske grøntsager og frysetørret mad, ilt og vand op til besætningen.

I fremtidens rumstationer i kredsløb om Månen vil det ikke være muligt at sende forsyninger op fra Jorden. Her vil der i højere grad være behov for, at rumstationen er selvforsynende med friske grøntsager. Rumstationen skal være 100% bæredygtig og genbruge alt – helt ned på grundstofniveau. Det betyder, at planterne i drivhuset bliver uundværlige i forhold til iltproduktion og genbrug af carbon fra både luft og biologisk affald fra bl.a. toilettet.

I denne opgave skal eleverne bruge deres faglige viden om vækstbetingelser for planter (fotosyntese, økosystemer m.m.) til at konstruere et drivhus. Drivhuset skal fungere i vægtløs tilstand, og det skal dels forsyne astronauterne med friske grøntsager, dels supplere rumstationens luft- og vandrensningssystemer.

Undervisningsaktivitet
Fremtiden rumstation logo - Esero

Kategorier

Tema: Fremtidens rumstation
Niveau: Gymnasiale uddannelser
Fag: Biologi
Varighed: 10-20 lektioner
Kernestof: Biologi: Biokemiske processer | Biologi: Cellebiologi | Biologi: Økologi

Andre aktiviteter:

Skip to content